Doel van Hatha Yoga

Daarmee komen we ook direct op het “doel” van Hatha Yoga. Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht. Het doel van Hatha yoga is het samenbrengen van lichaam en geest, het in contact komen met jezelf en het bereiken van een eenheid. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie.

Voor veel mensen in het Westen is Hatha Yoga een belangrijk middel om stress te verminderen. Vaak wordt je door het volgen van Yoga lessen soepeler, maar werkt het ook erg positief voor de organen en het zenuwstelsel. Yoga is veel meer dan alleen “relaxen” en “rekken en strekken”.


Positieve uitwerking van Hatha Yoga oefeningen

Hatha Yoga oefeningen hebben op veel verschillende delen van het menselijk lichaam een positieve uitwerking. Zo kun je je beter concentreren en werkt je geheugen beter.

Ook maak je je hoofd leeg waardoor je minder last hebt van stress.

Hatha Yoga oefeningen zijn daarbij ook goed voor je zenuwstelsel en de werking van de organen. Daarnaast wordt er spierkracht opgebouwd.

Lichaam en geest worden in verbinding gebracht, waardoor je beter in balans bent.


Waar moet je op letten tijdens Hatha Yoga Oefeningen

Tijdens Hatha Yoga is het van groot belang dat je jezelf niet forceert. Het is geen wedstrijd. Doe wat goed voelt en op het moment dat dit niet zo is, pas je de oefening naar jouw wensen aan. Vooral bij beginners kan het in het begin misschien wat ongemakkelijk aanvoelen. Pas dan vooral de oefeningen aan

De adem stuurt de beweging. Het is daarbij erg belangrijk dat je goed in- en uitademt en de volle longinhoud gebruikt. Hierdoor wordt de doorstroom van je bloed verbeterd en krijg je meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt voor meer energie.


Opbouw Hatha Yoga Oefeningen

Hatha Yoga oefeningen kunnen op zichzelf staand uitgevoerd worden (dus als 1 losse oefening), maar ze kunnen ook gecombineerd worden in een serie. De Yoga docent maakt dan een logische opbouw tijdens een serie Asana’s. Denk bijvoorbeeld aan staande oefeningen, gevolgd door zittende oefeningen en eindigend met liggende oefeningen.

Ook kun je gebruik maken van tegengestelde oefeningen. Na een vooroverbuiging, bijvoorbeeld een oefening achterover.

Een vooraf ingestelde serie blijkt op elk ander moment weer een andere uitwerking te hebben. Elke dag en ieder moment van de dag voel je je immers anders.